Dagens ret er græs

Overalt ser man dem - børnene i deres skoleuniformer og de voksne i deres pjaltede tøj eller systemets lortebrune uniformer. De går rundt i grøftekanterne og på bjergskråningerne for at lede efter føde. Græs, ukrudt, blade, rødder, bark og grønne umodne bær er, hvad de må nøjes med at putte i deres sultne maver.

Det er tre uger siden, vi sidst har fået rigtig mad, fortæller flere familier i Kaesong distriktet i det sydlige Nordkorea. Dengang fik vi 100 gram ris pr. person. Det kom fra noget nødhjælp, siger de.

På gaden ser jeg næsten kun midaldrende personer og børn. Kun ganske få ældre mennesker kommer ud af deres huse. De ligger udmattede og sultne indenfor, og har ikke energi til at rejse sig og gå udenfor.

De få steder i landet hvor der stadig findes ris, får befolkningen stadig udleveret 450 gram om dagen. 450 gram er minimumsgrænsen for overlevelse, ifølge FNs sundhedsorganisation. Men langt flere steder er rationen på 100 eller 150 gram ris om dagen, og mange steder, som her i Keasong distriktet, er der ikke mere ris - kun hvis nødhjælpen når frem, er der ris igen.


Husdyrene har de spist

Husdyr som hunde, katte, kaniner, høns og grise findes slet ikke mere i Nordkorea. De er alle slagtet og brugt som føde. Kun nogle okser og geder er tilbage. Okserne bruges som arbejdsdyr i marken, og gederne må kke slagtes for det kommunistiske styre.

Styret har beordret de cirka 4000 kollektive farme til, at købe nyfødte gedekid, som herefter skal indgå i landets kød- og mælkeforsyninger. Gederne kan græsse på bjergskråningerne, som alligevel ikke kan bruges til andet. Idéen er god, men meget langsigtet og hjælper naturligvis ikke noget her og nu, fortæller Ole Grønning fra Dansk Røde Kors, som er udstationeret leder for Internationalt Røde Kors i Nordkorea.


Sundhedsvæsenet er brudt sammen
Ole Grønning har rejst en del rundt i Nordkorea og set lidt af hvert, men bliver alligevel ofte chokeret, når han ser nye problemer. Nordkoreanerne er flove over deres situation og vil helst skjule den for omverdenen. Og det gælder alle fra ledelsen i partiet til arbejderne ude på de kollektive farme.

Sidst har Ole Grønning sammen med internationalt Røde Kors opdaget, at landets sygehusvæsen overhovedet ikke fungerer.

De fleste sengepladser står tomme. Simpelthen fordi de ikke har hverken mad eller den nødvendige medicin til bekæmpelse af diarré, lungeinfektioner, underernæring, vitaminmangel, anæmi og tuberkulose til rådighed på hospitalerne, siger Ole Grønning.

Enhver form for vaccination er ophørt på grund af manglende vaccine. De få patienter, som opholder sig på sygehusene, er fejl- og underernærede. Især børnene står det slemt til med.


Mindst 24.000 døde
Antallet af meget for tidligt fødte børn er steget drastisk de seneste måneder, og fødselsvægte på ned til 400 gram er ikke unormalt, fortæller Ole Grønning. I mange distrikter vejer børnene to til tre kilo mindre end normalvægten, og de kan heller ikke følge med i højden, hvor der mangler cirka 2 cm i forhold til deres alder.

De sidste officielle tal fra myndighederne i Nordkorea lyder på, at mindst 24.000 mennesker indtil nu er bukket under for sulten. Ole Grønning mener, tallet er langt højere, og at det vil være kraftigt stigende indtil høsten af ris er i hus omkring først i november.